Queetz of Quatsch

Ik log in op Rotterdam.queetz.com en struikel over woorden als ‘wijkregisseur’; ‘wijkopbouworganen’; ‘bestuurlijke broedplaatsen’ en ‘burgerkracht.’ Ook voor mij als bestuurskundige zijn dit exotische begrippen. Burgerkracht? Waar ben ik beland?

Maurice de Hond is ingehuurd om ons, inwoners van Rotterdam, te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw bestuurlijk model voor de gemeente Rotterdam. De deelgemeenten worden waarschijnlijk afgeschaft in 2014. Hoe de stad precies bestuurd zal worden na afschaffing van de deelgemeenten, is nog niet duidelijk. Via Rotterdam.queetz.com mogen u en ik meedenken en oplossingen aandragen. Dat is een mooi idee: internet is laagdrempelig, iedereen kan op die manier meedoen. Weg met de inspraakavonden onder hel TL-licht in te kleine lokaaltjes met verlaagd plafond waar oude koffie wordt geschonken. Gewoon vanuit je luie stoel meepraten over de toekomst van onze stad. Dat trekt mij wel.

Bij Queetz kan iedereen in een soort Twitter-achtige omgeving in 140 tekens suggesties aandragen voor een beter bestuur van de stad. Enkele reacties: ‘Centrale aansturing, verantwoordelijkheid bij uitvoerende cluster. Ogen en oren bij uitvoerende ambtenaren, regie via gebiedsteams => succes’; ‘Deelgemeentedirecties die het beleid uitvoeren, klankbord bewoners.’ Zo gaat het nog even door. Zelden heb ik zoveel jargon bij elkaar gezien. Volgens mij zijn het vooral bestuurskundigen van de Erasmus Universiteit en beleidsambtenaren van de gemeente Rotterdam die reageren. Wie anders kan zulke zinnen breien?

Het idee om de hele bevolking te betrekken bij de toekomst van Rotterdam is fantastisch, maar het is logisch dat vooral ingewijden reageren op dit forum. Een timmerman kent de basisprincipes van sterke verbindingen tussen horizontale en verticale planken; een dakdekker kent alle varianten daken en weet wanneer hij welk materiaal moet gebruiken; een kapper weet welk model kapsel bij welk vorm van het hoofd past. Timmerman, dakdekker, kapster: het zijn vakmensen. Het ontwerpen van een bestuurlijk model vraagt ook om mensen die hun vak verstaan. Onderzoekers bestuderen bestuurlijke varianten uit Zweden, Marokko en de Verenigde Staten en weten wat wel en niet werkt onder welke condities. Misschien overschat ik mijn vak van bestuurskundige en misschien onderschat ik de wijsheid en interesse van Rotterdamse inwoners voor bestuurlijke modellen. Ik hoop van harte dat ik ongelijk krijg en dat Queetz meer dan bestuurlijke Quatsch zal blijken.Columns
AD RotterdamsDagblad.
> lees verder
Loutermail:
willemijn.dicke@gmail.com
Feeds:
atom/rss